П О З И Ц И  Я НА ФК НАЦИОНАЛ (СОФИЯ)
//

П О З И Ц И Я НА ФК НАЦИОНАЛ (СОФИЯ)

П О З И Ц И  Я НА ФК НАЦИОНАЛ (СОФИЯ)
05.06.2018
С дълбоко безпокойство разглеждаме появилата се в някои медии информация за състава и начина на формиране на новата Елитна юношеска група до 15 г., която трябва да събере в едно национално първенство най-добрите отбори от набор 2004 в страната през новия сезон .

В появилата се информация фигурират имената на Лудогорец (Разград), ЦСКА (София), Левски (София), Берое (Стара Загора), Ботев (Пловдив), Верея (Стара Загора), Славия (София), Септември (София), Локомотив (Пловдив), Черно море (Варна), Етър (Велико Търново), Ботев (Враца), Витоша 13 (София), Черноморец (Бургас), Добруджа (Добрич) и Спартак (Плевен).

Според обяснението, групата е попълнена с отборите на клубове, които имат тимове в Първа лига (без тези, които са се отказали) и отбори, които са пуснали заявка на териториален принцип. В началото на месец май 2018 г. ФК Национал  депозира мотивирана молба за участие в новата Елитна група със своя отбор за деца, родени през 2004 г.

От публикацията прави впечатление, че София е представена от първите три отбора в класирането за сезон 2017/18  в първенството за Деца Б, р. 2004 г., които са представители на клубове с отбори в Първа лига, както и от петия – Витоша 13, клуб който няма отбор в Първа лига. Големият отсъстващ от клубовете, които нямат отбор в Първа лига е четвъртият в класирането - нашият отбор!

Национал (р. 2004) завърши сезона на 4-то място и на два пъти надигра и победи Витоша 13. Освен това отборите на Национал са пред тези на Витоша 13 във всяко едно първенство от U15 до футбол 5 за набор 2009, в което и двата клуба имат представители. Нещо повече, през настоящия сезон отборите на Национал (р. 2005) и Национал (р. 2006) са шампиони на София, изпреварили всички участници от столицата в така цитирания списък на новата Елитна група, а именно това са отборите, които трябва да попълнят тази група в следващите години. По логиката от пилотния сезон в следващите две години в Елитната група на България няма да участва шампионът на София.

ФК Национал (София) отговаря на всички спортно-технически критерии за участие в Елитната юношеска група до 15 г.:
- Отбор. Един от 4-те най-добри в София с 4-ма играчи в проекто-селекцията за националния отбор на България (U14)
- Инфраструктура. Отличен терен с осветление, съблекални и трибуни, осигурени с договор за наем с НСА „Васил Левски”.
- Треньори. Екип от специалисти, завършили НСА и Треньорската школа на БФС, които редовно участват в допълнителни обучения в страната и чужбина. Собствена програма за обучение, съчетала най-доброто българските традиции и европейските тенденции в работата с подрастващи.
- Солидна школа. Отлично селектирани отбори от набор 2003 до набор 2012, които са сред лидерите на повечето столични първенства и турнири (четири на 1-во, един на 2-ро, един на 3-то и два на 4-то място през този сезон) и безспорно са в Топ 10 на България във всяка възраст от U15 до U7.
- Водещи футболисти във всеки набор, като трима от Национал (р. 2003) са сред най-силните в селекцията на България (U15).

Накратко. Ние подкрепяме идеята за създаването на тази група, в която ще участват най-добрите отбори от страната в това първенство със силна конкуренция. Това ще е от полза за изграждането на по-добри футболисти в участващите отбори, а с това и за националните отбори на България и ние смятаме, че нашият отбор е част от елита на българския детско-юношески футбол и заслужава да участва в тази група.

Недопускането на отбора на Национал (р. 2004) в пилотния сезон на новата Елитна юношеска група до 15 г., особено за сметка на няколко откровено слаби отбори от София и страната, поставя под дълбоко съмнение принципите за попълване на групата и компрометира претенцията за нейната елитност още със създаването.

Така се предпоставя провеждането на множество протоколни мачове с голова разлика около 15:0, които с нищо няма да подпомогнат развитието на играчите, а само ще им попречат на учението заради дългите пътувания и задължителните нощувки в отдалечените градове.

Тук трябва да обърнем внимание и на още един притеснителен факт. От публикациите в медиите става ясно, че така предложеният състав на новата Елитна група е одобрен от Комисията за детско-юношески футбол към БФС, в която влизат служители на централата  и директорите на школите на Левски, ЦСКА, Славия и Лудогорец. Излиза така, че преките конкуренти на ФК Национал решават (чрез участието си в тази комисия) да извадят по административен начин един от основните си съперници от първенството. Години наред  представители на тези школи неуспешно се опитват да вземат  наши футболисти, които предпочитат да продължат да се развиват във ФК Национал, отколкото да попаднат в месомелачката за таланти на атакуващите ги популярни, но все още подчертано нереформирани клубове. Смятаме, че ако подобно решение бъде прието, то ще е проява на тенденциозност срещу нашия клуб, компрометиране на идеята за елитност на новата група, както и неспортсменска подкрепа от страна на БФС на преки конкуренти в първенствата.

Още повече, че БФС има добра практика от Републиканските първенства, които се провеждат по формулата 5 + 5 + 3 + 3, включваща първите пет отбора от Зона София (Югозападна България), първите пет от Зона Пловдив (Югоизточна), първите три от Зона Варна (Североизточна) и първите три от Зона Велико Търново (Северозападна). Тази формула отразява географията в развитието на детско-юношеския ни футбол много по-добре, от географията на Първа лига и разумните откази на клубове като Витоша (Бистрица) и Дунав (Русе) от участие в пилотния сезон на новата Елитна група са доказателство за това.

Ръководството на ФК Национал иска да увери всичките си играчи, треньори и родители, че ще направи всичко възможно за да защити интереса си, както и да продължи да предлага възможно най-добрата среда за развитие на своите футболисти.

Клубът ни има готовност за осигуряване на редовни мачове с отборите на водещите футболни академии на Балканите, с които изгради отлични отношения в последните пет години. Мачовете с Динамо (Загреб), Партизан (Белград), Цървена звезда (Белград), Войводина (Нови Сад), Осиек, Вардар (Скопие), Академия Пандев (Струмица) и ПАОК (Солун) могат да стартират още през август. В този смисъл, ако не бъдем допуснати в Елитната група до 15 г. на България, ние сме готови да играем в Елитната група до 15 г. на Балканите.

Нашият клуб високо цени дългогодишните партньорски отношения с екипа на БФС, които са градени на базата на споделените ни ценности – развитието на нашия спорт и таланта на българските деца. Вярваме, че нашето възражение ще бъде взето под внимание от Изпълкома на БФС при попълването на групата, защото то е добронамерен жест на последователната ни работа в духа на конструктивно сътрудничество между футболния ни съюз и нашия клуб.

София                           С уважение: Драгомир Панков
5.06.2018 г.           /Председател на ФК Национал (София)/
Етикети:


Разгледана: 8522 пъти

Още новини
27/11/2019
14/10/2019
28/08/2019
27/05/2019
21/05/2019
19/04/2019
14/03/2019
07/01/2019
03/01/2019
27/12/2018
08/11/2018
31/10/2018
31/10/2018
15/10/2018
04/10/2018
22/08/2018
20/08/2018
16/07/2018
29/06/2018
15/06/2018    
 
2012 fcnational.com Всички права запазени. Използването на информация от сайта на ДЮФК Национал e
разрешенo след изрично писмено съгласие на екипа
Web design & Web development                     By Development-bg.com